Bemutatkozás
Történetünk
Céljaink
Tevékenységeink
Projektjeink
Alapszabály
Hírek
Belföld
Külföld
Eseménynaptár
Támogatott pályázatok
Információ
Elérhetőségek
Tagszervezeteink
Statisztikák
Hasznos tudnivalók
közhasznúsági jelentések
Szakmai anyagok
Tanulmányok
Jogi dokumentumok
Kife könyvtár
Könyvajánló
Támogatók
Minden adományozónknak köszönjük, hogy támogatásukkal hozzájárultak a KIFE tevékenységéhez és céljainak megvalósulásához!
Linkek
Tagszervezetek
Magyar oldalak
Nemzetközi oldalak
Hírlevél
Hírlevelek
hirlevel feliratkozás
hírlevél leiratkozás
Jelenleg nincs aktuális hírünk
Nyilatkozat az Európai Bizottság „Erasmus mindenkinek“ javaslatáról

 
A FEECA – azaz az Európai Katolikus Felnőttképzési Szövetség – üdvözli az Európai Bizottság arra irányuló javaslatát, hogy az „adult education“ költségvetése emelésre kerüljön.

A javaslat szerint azonban 2014-től kezdve az új „Erasmus mindenkinek“ program egyesíti magában az “Élethosszig tartó tanulás” és a „Fiatalok lendületben“ programokat, s kezelésüket a jövőben országonként egy ügynökség végzi majd. Ez azt jelenti, hogy a felnőttképzést a jövőben nem képviseli majd önálló, külön program. Amennyiben a Bizottság tervei megvalósulnak, úgy 2014-től kezdve egyetlen program öleli majd fel mind a négy területet, s az a következő három cselekvési irányvonal köré épül majd: tanulói mobilitás (a tervezett költségvetés 66 %-a), együttműködés (26%) és politikai reformok (5%). A program új elnevezését, azaz az „Erasmus mindenkinek“ nevet azzal indokolja a bizottság, hogy a programok sorában jelenleg az „Erasmus“ a legismertebb és legnépszerűbb, így az új név egy már bevezetett, ismert márkára utal majd. A „Higher Education“ valóban a program legkedveltebb és előnyben is részesített színtere, hiszen a tervek szerint a program összköltségvetésének 25 %-a a felsőoktatást, 17 %-a szakképzést (ebből 2 % a felnőttoktatást), 7 %-a közoktatást és 7%-a az ifjúsági tevékenységeket illeti majd.

A Katolikus Felnőttképzés – mint oly sok más felnőttképzési szövetség és szervezet – azért küzd, hogy a felnőttképzés területén erős EU-program valósuljon meg 2014 után. Ezzel kapcsolatban számunkra mindenekelőtt az a fontos, hogy a felnőttképzésen belül a non-formális [„általános célú“] felnőttképzés az új képzési program keretében továbbra is megőrizze saját programját és költségvetési előirányzatát, s ne vegyék egy kalap alá a szakképzéssel vagy a szakmai továbbképzéssel ["Erasmus Berufsbildung"]. Attól tartunk, hogy ebben a programrészben a szakképzés szerepe el fogja nyomni a felnőttképzését.

A Bizottság 2011. áprilisában publikált oktatási beszámolójában az élethosszig tartó tanulás támogatását elsődleges céljai közt nevezi meg az új programon belül a felnőttképzésre jutó összeg arányának ugyanezt a célt kellene megtestesítenie. A felnőttképzés az élethosszig tartó tanulás nélkülözhetetlen része. A jelenlegi válságban Európának egyrészt jól képzett, kreatív és innovatív emberekre van szüksége, s az ide vezető úton azok az ún. soft skill-ek is nagy jelentőséggel bírnak, melyekre elsősorban a felnőttképzésben lehet szert tenni. Másrészt pedig szociális és politikai szempontból aktív polgárokra is éppolyan szüksége van Európának, s a felnőttképzés ehhez is nagyban hozzájárul.

Ezen okból támogatjuk az európai szövetségek azon követelését, hogy a felnőttképzés költségvetése lényeges mértékben emelésre kerüljön. Az összköltségvetés 2 %-a nem elegendő. Minimálisan szükségesnek a közoktatáshoz és az ifjúsághoz hasonló összegre, azaz a minimum 7 %-ra való emelést tekintjük.

Ugyanígy szükséges lenne az is, hogy mind a mobilitási programba, mind pedig a hozzá kapcsolódó tanulási lehetőségekbe minél több felnőtt is be tudjon kapcsolódni. A rendelkezésünkre álló programtervezet alapján túlnyomórészt a hallgatói mobilitás kerül támogatása.
 
Kérjük, hogy munkájuk során megjegyzéseinket vegyék figyelembe. Nagyon reméljük, hogy Önök is részt vállalnak az erős európai felnőttképzési stratégiáért folyó küzdelemben.
 
Bécs/Bonn, 2012. január 13.
a FEECA elnöksége részéről
Dr. Alois Becker
elnök

 
További információkért a következő telefonszámokon állunk rendelkezésükre:
Frau Andrea Hoffmeier, a Katholische Bundesarbeits-gemeinschaft für Erwachsenenbildung elnökhelyettese és a FEECA ügyvezetője (Tel. 0049- (0) 228 90247-10; hoffmeier@kbe-bonn.de
vagy
Christina Gerlach, Europabüro für katholische Jugendarbeit und Erwachsenenbildung, Brüssel (office@cathyouthadult.org , Tel. 0032 2 738 0790).

Nyomtatási nézet Kife, 2012. február 9.
Katolikus Ifjúsági és Felnõttképzési Szövetség
Székhely, postacím 6725 Szeged, Kolozsvári tér 12/b
Telefon: (62) 426-785 | Fax: (62) 426-785
E-mail: info@kife.hu